На ден 04.12.2012 год (среда) во просториите на Скопски саем се одржа обука за Стратешко планирање на локално ниво, организирана од страна на Министерството за локална самоуправа и Центарот за развој на Скопскиот плански регион.
Обуката беше официјално отворена од страна на г-дин Сашо Лазаровски, Заменик Министер за локална самоуправа кој воедно нагласи дека ваков тип на обука ќе се одржи во сите 8 плански региони, а почнуваат со Скопскиот плански регион.На обуката учество земаа претставници од ЛЕР секторот од сите општини во Скопскиот плански регион. 
Предавачи на обуката беа г-ѓа Љиљана Костич, г-ин Зоран Милков, г-ин Сали Сали и г-ѓа Јагода Србиновска од Влада на Република Македонија, Генерален секретаријат одел Сектор за стратегија, планирање и следење. На обуката се анализираше постојаната состојба (каде сме), а каде сакаме да бидеме (планирање и иднина). Се дискутираше за стратешките приоритет и Стратешките цели, потоа се разгледуваше подготвувањето на проекти (видови на проекти, фаза на подготвување, остварливост и буџетирање на проектите).

 

Центарот за развој на Скопскиот плански регион е формиран според Законот за рамномерен регионален развој во Мај 2009 година. 

Добивај е-информатор од СПР

Пријавете своја емаил адреса на која ќе го добивате нашиот е-информатор кој ги содржи сите последни вести и информации од нашиот центар

Контакт инфо

Ул. Димитрие Чуповски бр. 13
Зграда на Стопанска комора на Македонија / први кат
1000 Скопје Македонија
тел.: +389 2 3244 033
тел.: +389 2 3244 036

contact@skopjeregion.gov.mk