Со  објавувањето на Вториот јавен повик за изразување на интерес за “Инвестиции на подгрантови во инфраструктура поврзана со туризмот и поврзување во дестинациите”, кој е објавен од страна на Единицата за спроведување на проектот за “Локална и регионална конкурентност (ПЛРК), а финансиран од страна на Европска унија преку Инструментот за претпристапна помош (ИПАII), Центарот за развој на Скопски плански регион организираше работилница на која беа поканети претставници од општините на Скопскиот регион.

Целта на оваа работилница е согледување на потребите и приоритетите на општините во Скопскиот регион, со цел да се изнајдат најконкурентните и најсоодветните проекти со кои општините во партнерство со Центарот за развој на Скопски плански регион ќе можат да аплицираат на повикот, a од  чии резултати би произлегла придобивка за целиот Скопски регион.

Главна цел на Проектот за локална и регионална конкурентност е да се зајакне придонесот на туризмот и локалниот економски развој и да се унапредат капацитетите на Владата и државните институции со цел да се поттикне развојот на туризмот и да се олесни управувањето со дестинации.

По презентацијата се разви дискусија и предлози за можни проекти со кои би можело да се аплицира.

Во прилог линк за повикот: http://www.lrcp.mk

Центарот за развој на Скопскиот плански регион е формиран според Законот за рамномерен регионален развој во Мај 2009 година. 

Добивај е-информатор од СПР

Пријавете своја емаил адреса на која ќе го добивате нашиот е-информатор кој ги содржи сите последни вести и информации од нашиот центар

Контакт инфо

Ул. Димитрие Чуповски бр. 13
Зграда на Стопанска комора на Македонија / први кат
1000 Скопје Македонија
тел.: +389 2 3244 033
тел.: +389 2 3244 036

contact@skopjeregion.gov.mk