На 15.03.2019 во просториите на Стопанската Комора на Македонија се одржа единаесеттата Седница на Советот за развој на Скопски плански регион.

На средбата покрај градоначалниците од Советот за развој на Скопски плански регион, присуствуваа Заменик претседател на Владата на Република Северна Македонија задолжен за економски прашања и кооординација на економските ресори Д-р Кочо Анѓушев, Министерот за локална самоуправа Сухејл Фазлиу, Заменик министерот за локална самоуправа Дејан Павлески, Директорот на Бирото за регионален развој Рамиз Реџепи како и преставници од Швајцарска Амбасада и Швајцарска Агенција за развој и соработка.

На ден 28.02.2019 во хотел Холидај Ин , Центарот за развој на Скопски плански регион го организираше третиот Регионален форум на заедницата во рамките на проектот “ Одржлив и инклузивен рамномерен регионален развој”, кој се реализира со финансиска поддршка на Швајцарската конфедерација, преставувана од Амбасадата на Швацарија во РМ, Швајцарска Агенција за развој и Министерството за локална самоуправа на РМ. 

На настанот присуствуваа претставници од втората сесија на форумот со предлог проекти кои беа предложени од сите заинтересирани страни: општини, бизнис сектор, граѓански сектор, образовни институции, граѓани и други чинители. 

Центарот за развој на Скопскиот плански регион Ве поканува на третата сесија од Регионалниот форум во заедницата , што се организира во рамките на проектот „Одржлив и инклузивен рамномерен регионален развој“, со поддршка на Швајцарската агенција за развој и соработка и Министерството за локална самоуправа.

Третата форумска сесија ќе се одржи на 28 февруари(четврток), во хотел „Холидеј Ин“, со почеток во 10,00 часот.

Целта на третата сесија е да се изберат најприоритетните проекти, кои од страна на учесниците беа идентификувани како проектни идеи, од што ќе произлезе имплементација на еден регионален проект во вредност од 60.631 швајцарски франци, а останатите ќе станат дел од приоритетите на Програмата за развој на Скопскиот плански регион.

Регионалниот форум во заедницата е програма , која има за цел вклучување на граѓаните во процесот на донесување одлуки и зголемување на транспарентноста и одговорноста на општините и регионот.

ГРАЃАНИТЕ ОДЛУЧУВААТ!
ПОГРИЖИ СЕ И ТИ ЗА НАШАТА ИДНИНА!
УЧЕСТВУВАЈ!

Центарот за развој на Скопскиот плански регион е формиран според Законот за рамномерен регионален развој во Мај 2009 година. 

Добивај е-информатор од СПР

Пријавете своја емаил адреса на која ќе го добивате нашиот е-информатор кој ги содржи сите последни вести и информации од нашиот центар

Контакт инфо

Ул. Димитрие Чуповски бр. 13
Зграда на Стопанска комора на Македонија / први кат
1000 Скопје Македонија
тел.: +389 2 3244 033
тел.: +389 2 3244 036

contact@skopjeregion.gov.mk