На ден 28.01.2015год  во 11:00 часот  Советот за развој на Скопски плански регион ја одржа својата VIII седница.

Главен фокус на седницата беше рагледување на предложената листа на проекти од регионален карактер за аплицирање на повикот: Шема за финансиска поддршка на трети лица (SFS) финансирано од ГИЗ РЕД и ЕУ за изработка на техничка документација. Земајќи ги во предвид висината финансиски средства и приориттеноста на проектите, градоначалниците едногласно се изјаснија дека Центарот за развој на Скопски плански регион треба да аплицира со следните два проекти: “Изработка на техничка документација за регулација на коритото на р.Лепенец” и “Изработка на Студија за валоризација наа Скопска Црна Гора”. 

На ден 28.01.2015год  во 11:00 часот  Советот за развој на Скопски плански регион ја одржа својата VIII седница.

Главен фокус на седницата беше рагледување на предложената листа на проекти од регионален карактер за аплицирање на повикот: Шема за финансиска поддршка на трети лица (SFS) финансирано од ГИЗ РЕД и ЕУ за изработка на техничка документација. Земајќи ги во предвид висината финансиски средства и приориттеноста на проектите, градоначалниците едногласно се изјаснија дека Центарот за развој на Скопски плански регион треба да аплицира со следните два проекти: “Изработка на техничка документација за регулација на коритото на р.Лепенец” и “Изработка на Студија за валоризација наа Скопска Црна Гора”. 

Исто така, на седницата беше усвоена и новата Програма на Скопскиот регион за периодот 2015-2019, како и Акциониот план за реализација на програмата за 2015 година.

На ден петок 28.02.2014 год. со почеток од 13ч.беше одржана V-тта седница на Советот за развој на Скопски плански регион на Скопски саем во Скопје. Со седницата раководеше председателот на Скопски плански регион и градоначалник на Општина Ѓорче Петров г-дин Сокол Митровски. На седницата присуствуваа и амбасадорот на Р.Бугарија во Р.Македонија г-дин Иван Петков, Зоре Темелковски, претседател на Македонско-Бугарска Стопанска комора, Претставници на Македонско-Бугарска Стопанска комора; како и Претсавници од локалните самоуправи.

На денешната 20-та Седница на Советот за развој на Скопски плански регион (20.02.2013), точки на дневен ред беа:

  1. Промоција на проектот: Мапирање на културното и природното наследство во Скопскиот плански регион;
  2. Усвојување на работниот и финансискиот извештај за 2012 година на Центарот за развој;
  3. Усвојување на Реализацијата на Програмата за развој на Скопски плански регион во 2012 година (реализирани проекти согласно програмата);
  4. Усвојување на Акциониот план за 2013 година (проекти кои се планираат да се реализираат во 2013 год. од регионален карактер).

На ден 05.12.2012год  во 10:00 часот  се одржа XIX седница на Советот за развој на Скопски плански регион во х. Континентал. Со седницата раководеше Претседателот на Советот на Скопски плански регион г-дин Сокол Митровски. На седницата присуствуваа г-дин Горан Ангелов, Директор во ЈП Дрисла, г-дин Игор Трајковски, Директор на Управата за животна средина, г-ѓа м-р Ана Каранфилова Мазневска, Раководител на сектор за управување со отпад, како и г-ѓа Даринка Јантинска, Заменик раководител на секторот за соработка и проектна координација од Министерство за животна средина и просторно планирање.

Центарот за развој на Скопскиот плански регион е формиран според Законот за рамномерен регионален развој во Мај 2009 година. 

Добивај е-информатор од СПР

Пријавете своја емаил адреса на која ќе го добивате нашиот е-информатор кој ги содржи сите последни вести и информации од нашиот центар

Контакт инфо

Ул. Димитрие Чуповски бр. 13
Зграда на Стопанска комора на Македонија / први кат
1000 Скопје Македонија
тел.: +389 2 3244 033
тел.: +389 2 3244 036

contact@skopjeregion.gov.mk