На ден 28.02.2019 во хотел Холидај Ин , Центарот за развој на Скопски плански регион го организираше третиот Регионален форум на заедницата во рамките на проектот “ Одржлив и инклузивен рамномерен регионален развој”, кој се реализира со финансиска поддршка на Швајцарската конфедерација, преставувана од Амбасадата на Швацарија во РМ, Швајцарска Агенција за развој и Министерството за локална самоуправа на РМ. 

На настанот присуствуваа претставници од втората сесија на форумот со предлог проекти кои беа предложени од сите заинтересирани страни: општини, бизнис сектор, граѓански сектор, образовни институции, граѓани и други чинители. 

Центарот за развој на Скопскиот плански регион Ве поканува на третата сесија од Регионалниот форум во заедницата , што се организира во рамките на проектот „Одржлив и инклузивен рамномерен регионален развој“, со поддршка на Швајцарската агенција за развој и соработка и Министерството за локална самоуправа.

Третата форумска сесија ќе се одржи на 28 февруари(четврток), во хотел „Холидеј Ин“, со почеток во 10,00 часот.

Целта на третата сесија е да се изберат најприоритетните проекти, кои од страна на учесниците беа идентификувани како проектни идеи, од што ќе произлезе имплементација на еден регионален проект во вредност од 60.631 швајцарски франци, а останатите ќе станат дел од приоритетите на Програмата за развој на Скопскиот плански регион.

Регионалниот форум во заедницата е програма , која има за цел вклучување на граѓаните во процесот на донесување одлуки и зголемување на транспарентноста и одговорноста на општините и регионот.

ГРАЃАНИТЕ ОДЛУЧУВААТ!
ПОГРИЖИ СЕ И ТИ ЗА НАШАТА ИДНИНА!
УЧЕСТВУВАЈ!

Центарот за развој на Скопскиот плански регион ги поканува сите заинтересирани граѓани и засегнати страни да присуствуваат на Втората форумска сесија од програмата „Регионални форуми во заедницата, што ќе се одржи на 21 февруари (четврток), во хотелот „Холидеј Ин“, со почеток во 10,00 часот.

Целта на Втората форумска сесија е презентација на концептите за предлог- решенијата за дел од најприоритетните проблеми во Скопскиот регион.

Најрелевантните концепти ќе бидат развиени во предлог проекти, а еден регионален проект ќе биде имплементиран со расположивиот фонд.

Форумскиот процес е дел од проектот „Одржлив и инклузивен рамномерен регионален развој“, поддржан од Швајцарската агенција за развој и соработка и од Министерството за локална самоуправа.

ГРАЃАНИТЕ ОДЛУЧУВААТ!
ПОГРИЖИ СЕ И ТИ ЗА НАШАТА ИДНИНА!
УЧЕСТВУВАЈ!

На ден 14.02.2019 во хотел Холидај Ин , Центарот за развој на Скопски плански регион го организираше првиот Регионален форум на заедницата во рамките на проектот “ Одржлив и инклузивен рамномерен регионален  развој”, кој се реализира со финансиска поддршка  на Швајцарската конфедерација, преставувана од Амбасадата  на Швацарија  во РМ, Швајцарска Агенција за развој и Министерството за локална самоуправа на РМ.

На настанот присуствуваа претставници од сите заинтересирани страни: општини, бизнис сектор, граѓански сектор, образовни институции, граѓани и други чинители.

Во посета на општина Сопиште, Раководителот на Центарот за развој на Скопски плански регион,  г-дин Љупчо Кец Мицковски оствари средба со Градоначалникот на општината г-дин Стефче Трпковски. Целта на состанокот беше соработката на центарот и општините. Предмет на дискусија беа и потребите на Општина Сопиште како дел од единиците на локалната самоуправа. Сопиште е една од руралните општини во Скопскиот регион и има потреби од секаков вид на проекти. Во изминатите години преку Центарот за развој на Скопски плански регион во партнерство со општината аплицирани се повеќе проекти. Повикот за прекугранична соработка со Република Србија е во исчекување, каде постои можност за соработка како партнери.

Центарот за развој на Скопскиот плански регион е формиран според Законот за рамномерен регионален развој во Мај 2009 година. 

Добивај е-информатор од СПР

Пријавете своја емаил адреса на која ќе го добивате нашиот е-информатор кој ги содржи сите последни вести и информации од нашиот центар

Контакт инфо

Ул. Димитрие Чуповски бр. 13
Зграда на Стопанска комора на Македонија / први кат
1000 Скопје Македонија
тел.: +389 2 3244 033
тел.: +389 2 3244 036

contact@skopjeregion.gov.mk